Moss Fotoklubb – medlemsmøte 11. september 2008

En nokså forkjølet leder, Sissel, ønsket velkommen til høstens første klubbkveld. Deretter fikk Bjarne Snekkevik en blomst for sin lange fartstid i styret (han valgte selv å trekke seg til årsmøtet i februar). Sissel takket ham for god innsats gjennom mange år.

Blog Image

Ordet ble deretter gitt til nestleder Åge som presenterte en artig og fin PowerPoint-visning av resultatet fra Fotomaraton i april i år.Blog Image

Tema: Mønster

1. Plass-Vidar SamuelsenBlog Image

2. Plass- Jørn Bakken

3. Plass- Torunn Dilling

Tema: Farger

1. Plass- Vidar Samuelsen

2. Plass- Sissel K.Haugen

3. Plass- Christian Corneliussen

Tema: Form

1. Plass- Christian CorneliussenBlog Image

2. Plass- Arild Petersen

3. Plass- Torvill Hansen

Alle fikk forstørrelser på lerret fra Japan Photo.

Se bilder i fotogalleriet

Deretter tok Rune over fremviseren for å presentere resultat fra Kveldens Bilde i mai med temaet ”Vann”. Blog Image

Det ble tid til en god kaffepause med loddsalg i påvente av at kveldens foredragsholder, Edmund Schilvold, gjorde seg klar. Blog Image

Edmund innledet med å fortelle litt om seg selv fra å være amatør til selvlært fotograf, forfatter, journalist i Moss Avis med mer.Blog Image

PowerPoint-visningen startet med historien bak bokomslaget på boka om Jeløy som ble utgitt i oktober 2007. Videre viste han bilder og forklarte om oppbyggingen av boka. Ny bok er på vei og lanseres i oktober 2008. Den har fått tittelen ”På lengselens gåtefulle vei” og er en skjønnlitterær bok med stemningsfulle dikt og bilder (50-60 bilder fra inn- og utland). Forsiden viser et bilde av en steinformasjon i fjæra. Dette bildet har han planlagt nøye. Han ønsket høyvann. Ikke nok med det, Edmund vasset ut med vann langt oppover bena og med fotostativet stående i bølgeskvulpen. For å få rett lysforhold ventet han til litt utpå vinteren. Fire-fem ganger var han ute ved motivet for å finne det rette tidspunktet, og like mange ganger med forskjellige eksponeringer måtte til for å få til dette lekre bildet. Resultat var verd strevet!

Hollenderseilasen var en utfordring å fotografere. Det vakre solnedgangsbildet med seilbåter er også bygget opp av flere eksponeringer (HDR). I og med at båtene var i bevegelse krevde det rask lukkertid, men det var også viktig å unngå undereksponering av omgivelsene. Tre eksponeringer og én times jobb i photoshop med lag og pensel (masker) ga til slutt det ferdige resultatet.

Litt teknisk info: LCC profiler var kanskje noe de fleste av oss aldri hadde hørt om. Dette er en liten fil som legges inn i fotografiet for å fortelle datamaskinen hvilken fargeprofil bildet skal ha. Dermed får en korrekt fargegjengivelse uavhengig av hvilken maskin en ser bildene på.

Temaet Adobe RGB og SRGB kom opp. For dem som ikke vet det, så Adobe RGB for dem som kan litt mer, og anbefales for dem som jobber med Raw-filer. Adobe RGB blir brukt i grafisk design og har en større mengde farge i seg enn SRGB.

SRGB er enklest for nybegynnere. Dersom du skal lage en PowerPoint-visning, bør bildet enten være i SRGB eller formateres over i SRGB.

HDR bilder betyr at selv bilder med høyt sprang mellom lyse og mørke partier blir skarpt.

I for bindelse med en del steinbilder fra Jeløy ble det snakket om å finne linjer i bildet, dvs ”en tredjedels-regelen” eller ”det gyldne snitt”. Ved bruk av polafilter fjernes refleksene i de våte steinflatene. Forsinket eksponering med et gråfilter gir et sløret vannbilde (gråfilter som forsinker tre trinn (0,9).

Tre er et magisk tall i komposisjonen av bilder (for eksempel tre steiner).

Edmund tar mest planlagte bilder, men et og annet spontant bilde fortekommer også i bøkene hans. Et bilde Edmund har i sin nye bok og som er nøye planlagt er soloppgang over Bredesbukta på Jeløy. Det er kun i løpet av én uke i året solen kommer inn på denne måten. Det var viktig å få til bildet i løpet av denne uka, ellers var det bare å vente til året etter. Her ble bildet sammensatt av en eksponering av himmelen, en av forgrunnen og en av vannflata. Eksponeringskompensasjonen eller lukkertiden måtte benyttes manuelt. Kameraet måtte stå helt stille for å kunne lage en slik manipulasjon.

Når det gjelder støy, er det er bedre å ta et bilde litt for lyst enn å måtte lysne det etterpå.

Macro-bilder finner man også i Edmunds nyeste bok. Utfordringen ved å ta macro-bilder av for eksempel en Stokknebb er å få riktig fokus. Brisen ødelegger ofte for skarpheten dersom man ikke har rask nok lukkertid. Blenderåpningen må åpnes mer, men da mister vi dybdeskarpheten og det blir vanskeligere å få bildet skarpt. Omvendt gir for mye dybde og tar med bakgrunnen (tips er blender 8). Få motivet i fokus og bakgrunnen ute av fokus.

I den kommende boka til Schilvold er det ikke bare lokale bilder, men også en del fra Irland. Å ta bilder der en er kjent er én ting, men å ta bilder i fremmed terreng er en utfordring. Har man sett noe på avstand, blir spørsmålet hvordan man kommer seg dit. Hvilken stikkvei fører til det rette motivet? Hadde lyset vært bedre på en annen tid av døgnet eller en annen årstid?

Edmund Schilvold sin visning og utførlige forklaring fanget nok både nye og gamle medlemmer. Å høre hvordan han går fram og hvilke tanker som bygges opp underveis til et vakkert bilde var utrolig inspirerende. For enkelte av oss ga det en ny vei.

Vi takker for en hyggelig og interessant kveld. Skulle noen ønske å få vite mer om vår lokale skribent og fotograf, er det bare å ta en titt på www.schilvold.com. Der utlyser han også kurs for dem som er interessert i dette.

Fotokvelden ble avsluttet med loddtrekning, og den heldige vinner ble Nils Bergseng.

Hilsen

Tove B