Medlemsmøte 10.mai 2012

20 medlemmer hadde dristet seg ut i regnet denne torsdagen.
Etter litt informasjon fra vår leder Stine Marie var det klart for kveldens bilde. Temaet denne gangen var «Vintage». Vintage er et engelsk uttrykk som betyr «av fin (gammel) årgang». Ordet er opprinnelig latinsk for «vinhøst», men brukes i dag som positiv karakteristikk om gamle, edle produkter, spesielt viner som er ekstra notable, men også om annet som lar seg årsfeste, for eksempel klær og designprodukter som følger en særpreget, gammel mote.
Hele 13 kreative løsninger ble vist i kveld. Kriteriet som var satt var at man skulle delta med et bilde som var tatt etter 2005. Altså et nyere produsert vintage bilde. Man kunne gjerne redigere bildet frem til et vintage bilde, eller ta bilde av noe man forbinder med vintage.
God bildediskusjon fikk vi også til i dag. Takk til Tone, Rune LH, John og Sissel for vurderinger av kveldens bilde.

Etter kaffen og loddsalget vandret vi inn i HDR verdenen. John Aavistland viste oss hvordan vi kan lage et HDR bilde.
Utvidet dynamisk område eller høyt dynamisk omfang, forkortet HDR eller HDRI (engelsk High dynamic range imaging), er en fototeknikk hvor flere forskjellige eksponeringer av samme motiv, settes sammen til ett enkelt foto. Formålet er å gjengi flere detaljer i bildet. Teknikken øker bildets tonale omfang utover det som er mulig ved en ren lineær gjengivelse av toneomfang. Dette gjør det mulig å reprodusere langt mer detaljer i høylys og skygge enn det som normalt er mulig.
Det er flere teknikker som brukes for å skape slike bilder. De kan lages utfra flere bilder som er tatt med forskjellig eksponering, såkalt bracketing, eller de kan lages på bakgrunn av bilder lagret i råformat med langt høyere dynamikk. Råformatfiler har gjerne langt høyere dynamikk enn det som normalt kan reproduseres på trykk eller skjerm. ved å behandle en slik fil kan det i noen tilfeller være mulig å visualisere forhold som normalt er utenfor de aktuelle reproduksjonssystemenes dynamiske område.

Johns tips:
Bruk stativ
Gjerne vidvinkel.
Sett kameraet på blenderprioritet (Blender 9, 11 eller 13). Fast blender for å beholde dybdeskarpheten.
Slå av eventuelle Stabilisatorer.
Bruk manuell fokus.
Still kameraet til å ta 3, 5, 7 eller 9 bilder. Ved 3-5 bilder kan blendersteppene være på 1-1,5. Ved harde kontraster kan man bruke opp til 2 i blender stepp. F.eks kan en sol nedgang/oppgang tas med 9 eksponeringer og blenderstepp 1. Bildet kan etterbehandles i bla. Photo shop.
Nick-filter har blitt poppulært å benytte seg av i HDR sammenheng.
HDR bilder kan lages i JPEG og RAW, men du har klart mer farge info i RAW.
Photomatix Pro bruker John til å lage HDR bilder i.

Tror forsamlingen som møtte opp i kveld både lærte noe nytt og ikke minst ble inspirert til å utvide sin fotografiske horisont Så takk til John!
Og vi ses vel på klubbmaraton nå på lørdag

Tove