Vi ble ønsket velkommen av leder Stine Marie. Som presenterte oss for dagens foredragsholder; Fotograf Daniel Sannum Lauten.
Daniel startet med å vise oss et prosjekt han holder på å ferdigstille i disse dager. Han har fult Jens Stoltenberg over en periode på 5 år. Artig å se hvor mye flue på veggen han har klart å bli.

Men det er som sportsjournalist for flere av de stor nyhetskildene han har livnært seg i de siste årene. Å fange øyeblikket som oppstår.

Daniel viste bilder og fortalte fra ulike oppdrag som f.eks. Tour de France. Fang det som er litt annerledes og ikke bare et bilde av en syklist, men også følelsesladde bilder. Mange detaljer, drama, sår, svette, velt, glede …. Posisjonen til fotografen er selve nøkkelen til hvordan bildet blir.

Golf er mer utfordrende å få spennende bilder ut av, så her blir det ofte de «fine» bildene, bakgrunnen, farger og slikt som må gjøres noe ut av.

Svømming, skøyter, skihopp, langrenn, Rugby …ulike utfordringer i ulike idretter.

Sumobryting – Ofte ulik belysning og rotete bakgrunner. Kan løses med sort/hvitt bilder.

Slalåm – Dette går så hurtig at her må det bli mange bilder. Igjen viktig å tenke nøye igjennom plasseringen for å få de gode bildene. I slike settinger tar Daniel ofte bildene i Jpeg da det ikke er så mye å hente på RAW og alt må skje raskt, da det ofte skal leveres bilder underveis i løpet.

Generelt er det minimalt med redigering som gjøres for bildene leveres. Bla fore oppdragsgiver redigerer bildene sine selv til det uttrykket de ønsker. Litt beskjæring er ok.

Daniel bruker ofte to kameraer med sender. Et som står på stativ og som knipser av når han tar bilde med det andre kameraet. Det kan gi spennende vinkler og uventede blinkskudd, men mange bom. Kanskje et plassert inne i et fotball mål. Det blir fort en 6-700 bilder på en fotballkamp ut av dette. Fotballbilder tas både på banen og i kulissene rundt, som f.eks. på flyplasser, møter osv.

Enten det er bilder av en idrettsgren eller en havørn kan det være kjekt å ha følgende objektiver: 24-70, 70-200, 200-400. Et ett bens stativ er en fordel da du blir sliten av å holde kameraet i så mange timer.

Tusen takk for gode råd, tips og inspirasjon!

Etter kaffepause var det tid for Kveldens bilde med tema «Humor» der 13 bilder deltok.

Vi hadde også en liten visning på 8 bilder av temaoppgaven «18.15».

Hilsen
Tove